iranmatikanlogo
logo
  • بند - الف - کلیات و تعاریف : مؤدی : اشخاص حقیقی یا حقوقی که به عرضه کالا و ارایه خدمت در ایران و واردات و صادرات آن ها مبادرت می نمایند ، به عنوان مؤدی شناخته شده و مشمول مقررات قانون مالیات بر ارزش افزوده خواهند بود . ارزش افزوده : منظور از ارزش افزوده ، تفاوت بین ارزش کالا ها و خدمات عرضه شده باارزش کالا ها و خدمات خریداری یا تحصیل شده در یک دوره معین میباشد . مالیات : منظور از مالیات در این راهنما ، مالیات بر ارزش افزوده میباشد . تعریف واردات : ورود کالا یا خدمت از خارج از کشور یا از مناطق آزاد تجاری – صنعتی و مناطق ویژه اقتصادی به قلمرو گمرکی کشور به عنوان واردات تلقی میشود . تعریف صادرات : صدور کالا یا خدمت به خارج از کشور یا به مناطق آزاد تجاری – صنعتی و مناطق ویژه اقتصادی صادراتی تلقی میشود . فهرست خلاصه معاملات : منظور از فهرست خلاصه معاملات در این راهنمای عملیاتی ، اطلاعات مربوط به خرید کالا های مشمول ( جدول 1- الف و 2- الف )، خرید خدمات ( جداول 1- ب و 2- ب )، عرضه کالا های مشمول ( جداول 1- ج و 2- ج ) و ارایه خدمات ( جداول 1- د و 2- د ) میباشد که براساس نوع فعالیت مؤدی به تفکیک تکمیل میشود . اداره کل امور مالیاتی ذی ربط : منظور از اداره کل امور مالیاتی ، ادارات کل مالیات بر ارزش افزوده شهر و استان تهران و اداره کل امور مالیاتی مؤدیان بزرگ ( در مورد شهر و استان تهران ) و یا اداره کل امور مالیاتی استان مربوطه ( در سایر استان ها ) مربوط به محل فعالیت مؤدی میباشد .
  • بند - ب - مفاد قانون مالیات بر ارزش افزوده مرتبط با موضوع استرداد :
    • ماده - 13 - صادرات کالا و خدمت به خارج از کشور از طریق مبادی خروجی رسمی ، مشمول مالیات موضوع این قانون نمیباشد و مالیات های پرداخت شده بابت آن ها با ارایه برگ خروجی صادره توسط گمرک ( در مورد کالا ) و اسناد و مدارک مثبته ، مسترد میگردد .
    • ماده - 17 - مالیات هایی که مؤدیان در موقع خرید کالا یا خدمت برای فعالیت های اقتصادی خود به استناد صورتحساب های صادره موضوع این قانون پرداخت نموده اند ، حسب مورد از مالیات های وصول شده توسط آن ها کسر و یا به آن ها مسترد میگردد . ماشین آلات و تجهیزات خطوط تولید نیز از جمله کالای مورد استفاده برای فعالیت های اقتصادی مؤدی محسوب میگردد .
      • تبصره - 1 - در صورتی که مؤدیان مشمول حکم این ماده در هر دوره مالیاتی اضافه پرداختی داشته باشند ، مالیات اضافه پرداخت شده به حساب مالیات دوره های بعدی مؤدیان منظور خواهد شد و در صورت تقاضای مؤدیان ، اضافه مالیات پرداخت شده از محل وصولی های جاری درآمد مربوط ، مسترد خواهد شد .
      • تبصره - 4 - مالیات بر ارزش افزوده و عوارض پرداختی مؤدیان بابت کالا های خاص موضوع تبصره ماده 16 و بند های ( ب )، ( ج ) و ( د ) ماده 38 این قانون ، صرفا در مراحل واردات ، تولید و توزیع مجدد آن کالا ها توسط واردکنندگان ، تولید کنندگان و توزیع کنندگان آن ، قابل کسر از مالیات های وصول شده و یا قابل استرداد به آن ها خواهد بود .
      • تبصره - 5 - آن قسمت از مالیات های ارزش افزوده پرداختی مؤدیان که طبق مقررات این قانون قابل کسر از مالیات های وصول شده یا قابل استرداد نیست جزء هزینه های قابل قبول موضوع قانون مالیات های مستقیم محسوب میشود .
      • تبصره - 6 - مبالغ اضافه دریافتی از مؤدیان بابت مالیات موضوع این قانون ، در صورتی که ظرف سه ماه از تاریخ درخواست مؤدی مسترد نشود ، مشمول خسارتی به میزان دو درصد (2%) در ماه نسبت به مبلغ مورد استرداد و مدت تاخیر خواهد بود .
      • تبصره - 7 - مالیات هایی که در موقع خرید کالا ها و خدمات توسط شهرداری ها و دهیاری ها برای انجام وظایف و خدمات قانونی پرداخت میگردد ، طبق مقررات این قانون ، قابل تهاتر و یا استرداد خواهد بود .
  • بند - ج - موارد غیر قابل استرداد : مالیات و عوارض پرداختی غیر قابل استرداد به ترتیب زیر میباشد :
    • ماده - 17 -
      • تبصره - 2 - در صورتی که مؤدیان به عرضه کالا یا خدمت معاف از مالیات موضوع این قانون اشتغال داشته باشند و یا طبق مقررات این قانون مشمول مالیات نباشند ، مالیات های پرداخت شده بابت خرید کالا یا خدمت تا این مرحله قابل استرداد نمیباشد .
      • تبصره - 3 - در صورتی که مؤدیان به عرضه توأم کالا ها یا خدمات مشمول مالیات و معاف از مالیات اشتغال داشته باشند ، صرفا مالیات های پرداخت شده مربوط به کالا ها یا خدمات مشمول مالیات در حساب مالیاتی مؤدی منظور خواهد شد .
  • بند - د - ضوابط و شرایط استرداد :
    • بند - 1 - مودیانی که مبادرت به درخواست استرداد اضافه پرداختی مالیات و عوارض می نمایند بایستی به استناد ماده 18 قانون مالیات بر ارزش افزوده ، در نظام مالیات بر ارزش افزوده ثبت نام نموده باشند .
    • بند - 2 - متقاضی استرداد بایستی اظهارنامه هر دوره مالیاتی را براساس مفاد ماده 21 قانون مالیات بر ارزش افزوده تکمیل و تسلیم نموده باشد .
      • تبصره - تبصره - در صورت عدم تسلیم اظهارنامه مطابق مفاد ماده « 21 » قانون مالیات بر ارزش افزوده ، اضافه پرداختی مؤدی قابل استرداد در این دوره نبوده و صرفا با رعایت سایر مقررات مربوطه ( از جمله اختیار سازمان به رسیدگی و حسابرسی ) قابل انتقال به حساب مالیات و عوارض دوره بعد خواهد بود .
    • بند - 3 - درخواست استرداد منوط به وجود اضافه پرداختی ( مازاد مالیات و عوارض پرداختی نسبت به مالیات و عوارض دریافتی ) و انتخاب روش دو بخش مندرج در اظهارنامه تسلیم شده هر دوره مالیاتی میباشد .
      • تبصره - تبصره - در صورت درخواست استرداد ، مؤدی می بایست علاوه بر درج درخواست استرداد در فرم اظهارنامه ، فرم درخواست استرداد ( پیوست شماره یک ) را تکمیل و حداکثر ظرف سی روز از انقضای مهلت تسلیم اظهارناه به اداره امور مالیاتی مربوطه تسلیم نماید . در صورت عدم درج درخواست استرداد در فرم اظهارنامه و عدم ارایه فرم درخواست استرداد در مهلت مقرر ( سی روز ) درخواست استرداد کان لم یکن تلقی و اضافه پرداختی مؤدی با رعایت سایر مقررات مربوطه ( از جمله اختیار سازمان به رسیدگی و حسابرسی ) به حساب مالیات و عوارض دوره بعدی منظور خواهد گردید .
    • بند - 4 - کلیه مؤدیان این نظام مالیاتی از جمله مؤدیان محترم متقاضی استرداد ( مطابق ماده 34 قانون مالیات بر ارزش افزوده ) مکلفند کلیه اسناد و مدارک معاملات خود را ثبت و نگهداری نموده و در صورت لزوم و درخواست به اداره امور مالیاتی مربوطه ارایه نمایند . ماده 34: مؤدیان مشمول مالیات موضوع این قانون مکلفند از دفاتر ، صورتحساب ها و سایر فرم های مربوط ، ماشین های صندوق و یا سایر وسایل و روش های نگهداری حساب که سازمان امور مالیاتی کشور تعیین میکند ، استفاده نمایند . مدارک مذکور بایستی به مدت ده سال بعد از سال مالی مربوط توسط مؤدیان نگهداری و در صورت مراجعه ماموران مالیاتی به آنان ارایه شود .
    • بند - 5 - مؤدیان نظام مالیات بر ارزش افزوده که متقاضی استرداد میباشند ، مکلفند همراه فرم تکمیل شده درخواست استرداد و یا حداکثر ظرف 30 روز از انقضای مهلت تسلیم اظهارنامه ، اسناد و مدارک مثبته را به اداره امور مالیاتی ذی ربط ارایه نمایند .
    • بند - 6 - کلیه صورتحساب های خرید و فروش مودیان ( به استثنای موارد خاصی که از سوی سازمان امور مالیاتی اعلام میشود ) بایستی در چارچوب مفاد ماده 19 قانون مالیات بر ارزش افزوده صادر شود . بدیهی است آن قسمت از مدارک خرید کالا ( صورتحساب خرید ) که مطابق با نمونه سازمان امور مالیاتی کشور و با رعایت سایر مقررات و ضوابط مربوطه نباشد به عنوان اعتبار مالیاتی قابل قبول نبوده و در وجه مربوطه مسترد نخواهد شد .
    • بند - 7 - کلیه اسناد و مدارک استرداد می بایست به نام و متعلق به مودی باشد .
  • بند - ه - اسناد و مدارک موردنیاز جهت استرداد :
    • بند - 1 - مدارک و مستندات لازم برای ارایه به اداره امور مالیاتی در مورد واردات عبارتند از : * تصویر پروانه سبز وارداتی ، * تصویر قبض پرداخت مالیات و عوارض قانون مالیات بر ارزش افزوده در گمرک ( در صورت عدم درج مالیات و عوارض در پروانه سبز گمرکی ). * تصویر بارنامه و بیمه نامه ، * فاکتور فروش خارجی ( invoice )، شرح کالا ( packing list ). * تصویر مجوز وزارت صنایع و معادن و یا سایر وزارتخانه های ذی ربط ( حسب مورد ).
    • بند - 2 - مدارک و مستندات لازم برای ارایه به اداره امور مالیاتی در مورد صادرات عبارتند از : * تصویر پروانه صادراتی . * حواله خروج کالا از انبار مؤدی . * برگ خروجی صادره توسط گمرک ( در مورد کالا ). * صورتحساب های خرید کالا های صادراتی و یا تکمیل فهرست خلاصه معاملات ( پیوست شماره چهار ) حسب مورد .
    • بند - توضیحات -
      • بند - 1 - در صورت نیاز به اطلاعات و اسناد و مدارک اداره امور مالیاتی را متعاقبا به صورت کتبی اعلام مینماید .
      • بند - 2 - بدیهی است مؤدیان محترم می بایستی اصل و تصاویر مطابق با اصل اسناد و مدارک درخواستی استرداد را به اداره امور مالیاتی ارایه نموده که پس از مطابقت توسط اداره امور مالیاتی ، اصل اسناد و مدارک به مؤدیان عودت داده خواهد شد .
      • بند - 3 - مؤدی می بایست آخرین وضعیت کالا های خریداری شده و کالا های وارداتی در پایان دوره را که به فروش نرسیده اند ، به همراه مدارک موردنیاز استرداد به اداره امور مالیاتی اعلام نماید .
      • بند - 4 - آن دسته از مودیانی که به واردات ماشین آلات و تجهیزات خطوط تولید مبادرت نموده اند و مالیات بر ارزش افزوده و عوارض آن را پرداخت نموده اند جهت جایگزین نمودن وجه پرداختی با چک ، ضروری است درخواست استرداد مربوط به واردکنندگان ماشین الات و تجهیزات خطوط ( پیوست شماره دو ) را تکمیل و تسلیم نمایند .
      • بند - 5 - آن دسته از مؤدیان محترم که متقاضی استرداد بوده و نسبت به تکمیل و تسلیم درخواست استرداد و ارایه مدارک و مستندات لازم اقدام می نمایند ملزم میباشند فهرست خلاصه معاملات ( پیوست شماره چهار ) را متناسب با نوع فعالیت خود که در هر بخش به صورت مجزا در نظر گرفته شده است تکمیل و به همراه فرم تکمیل شده درخواست استرداد و دیگر مدارک به اداره کل مالیاتی ذی ربط ارایه نمایند .
      • بند - 6 - ارایه تعهدنامه کتبی مؤدی محترم مبنی بر صحت اسناد ارایه شده برای استرداد و عدم استفاده مجدد از اسناد و مدارک ارایه شده فوق برای استرداد وجه اضافه پرداختی . همچنین در صورتی که ضرر و زیانی ناشی از عدم صحت اظهارات مؤدی به دولت جمهوری اسلامی ایران وارد شود مؤدی به جبران خسارات وارده میباشد .
      • بند - 7 - مودیانی که اقدام به صادرات از محل واردات می نمایند مکلفند کلیه مدارک مندرج در بند های 1 و 2 را ارایه نمایند .
      • بند - 8 - مودیانی که به صورت توأمان صادرات ، واردات و خرید و فروش داخلی دارند مکلفند تمام اسناد و مدارک مندرج در بند های 1 و 2 و 3 را به اداره امور مالیاتی ارایه دهند .
      • بند - 9 - سازمان امور مالیاتی کشور میتواند جهت احراز صحت اظهارات مؤدیان متقاضی استرداد ، از اطلاعات اشخاص ثالث استفاده نماید .
    • بند - ی - حسابرسی اظهارنامه های مودیان : سازمان امور مالیاتی کشور با اجرای نظام مالیات بر ارزش افزوده بر مبنای خوداظهاری و اعتماد به کلیه مؤدیان مالیاتی سیاست خود را بنا نهاده است . بنابراین حسابرسی جامع نظام مالیات بر ارزش افزوده بر مبنای نمونه گیری از جامعه مؤدیان در دوره های مختلف انجام خواهد گرفت . بدیهی است در خصوص متقاضیان استرداد اضافه پرداختی مالیات و عوارض ، پس از بررسی و کنترل اولیه اسناد و مدارک استرداد براساس ضوابط اجرایی مربوط در مهلت مقرر ، استرداد وجوه به مؤدیان صورت خواهد گرفت که متعاقبا موضوع حسابرسی جامع و نهایی در خصوص متقاضیان استرداد به صورت اولویت در رسیدگی های ادارات کل وبر مبنای دستورالعمل رسیدگی / حسابرسی قانون مالیات بر ارزش افزوده ، نسبت به دوره های مذکور انجام خواهد گردید . مؤدیان نظام مالیات بر ارزش افزوده به استناد مفاد ماده 34 بایستی به مدت 10 سال از زمان شروع سال مالی مربوطه کلیه دفاتر قانونی و اسناد و مدارک دوره های مالیاتی خود را نگهداری نمایند تا در صورت مراجعه ماموران مالیاتی به آنان ارایه نمایند .
  • بند - و - محل تسلیم و ارایه اسناد و مدارک استرداد : مؤدیان محترم نظام مالیات بر ارزش افزوده به منظور استرداد مالیات و عوارض موضوعه میتوانند به ادارات امور مالیاتی ذی ربط مراجعه و اسناد و مدارک خود را در متقابل اخذ رسید تسلیم نمایند .
  • بند - ز - مهلت زمانی ارایه اسناد و مدارک استرداد : ضرورت دارد مؤدیان نظام مالیات بر ارزش افزوده حداکثر ظرف مدت 30 روز از انقضای مهلت تسلیم اظهارنامه نسبت به تهیه و تسلیم اسناد و مدارک درخواستی ( موضوع بند ه این دفترچه راهنما ) به اداره امور مالیاتی اقدام نمایند .
  • بند - ح - عدم ارایه اسناد و مدارک استرداد در مهلت زمانی مقرر : در صورت عدم امکان ارایه تمام یا بخشی از اسناد و مدارک در مهلت مقرر ( سی روز )، مؤدیان محترم مالیاتی میتوانند با ارایه درخواست کتبی قبل از پایان مهلت سی روز اولیه طبق فرم نمونه پیوست شماره (3) به اداره امور مالیاتی ذی ربط ، تقاضای تمدید مهلت حداکثر تا پانزده روز دیگر جهت ارایه اسناد و مدارک را نمایند . در صورت ارایه اسناد و مدارک درخواستی موضوع استرداد در مهلت تمدید شده ، مؤدی در خصوص موضوع تبصره «6» ماده « 17» نسبت به مدت تمدید شده ادعایی نخواهد داشت . در صورت عدم تکمیل و ارایه اسناد و مدارک ظرف مهلت های مذکور ، درخواست استرداد کان لم یکن تلقی شده و اضافه پرداختی اظهار شده مؤدی با رعایت سایر مقررات و ضوابط مربوطه ( از جمله اختیار سازمان به رسیدگی و حسابرسی ) به حساب مالیات و عوارض دوره بعد منظور خواهد شد .
  • بند - ط - مهلت استرداد مالیات و عوارض اضافه پرداختی توسط اداره امور مالیاتی : ادارات کل امور مالیاتی ذی ربط ظرف حداکثر یک ماه اداری پس از ارایه اسناد و مدارک توسط مودی نسبت به استرداد وجوه طبق ضوابط و یا اعلام عدم مشمولیت استرداد به مؤدی حسب مورد اقدام خواهند نمود .