iranmatikanlogo
logo
  • ماده - 1 - پس از انتخاب و انتصاب یکی از کارکنان شاغل در ثبت محل و با عندالاقتضا واحد های ثبتی دیگر بعنوان ( هضو هیات ) ( موضوع بند الف ماده یک قانون ) مراتب توسط سازمان ثبت اسناد و املاک کشور جهت تعیین و معرفی دو نفر دیگر از اعضا هیات به شورای عالی قضایی اعلام میشود .
  • ماده - 2 - بمنظور انجام کار های مقدماتی و همکاری با ( هیات ) در هر یک از واحد های ثبتی یکی از کارمندان متعهد ، مجرب و کاردان به عنوان ( دبیر هیات ) انتخاب و با صدور حکم لازم توسط مدیرکل ثبت منطقه مربوط منصوب میشود انجام این امور علاوه بر وظائف اصلی وی خواهد بود . برای انجام بقیه امور مربوط به اجرای این قانون حسب مورد از وجود کارکنان فعلی شاغل در ادارات ثبت به اقتضای پست سازمانی مورد تصدی و تکالیف محوله استفاده خواهد شد .
  • ماده - 3 - پس از تعیین قضات جلسات هیات در اداره ثبت محل تشکیل خواهد شد جلسات با حضور حداقل دو نفر از اعضا رسمیت داشته و تصمیمات هیات با حداقل دو رای معتبر و با رعایت مقررات ( قانون ) لازم الاجرا است .
  • ماده - 4 - جلسات هیات های موضوع بند الف ماده یک ( قانون ) در خارج از وقت اداری و در اداره ثبت محل تشکیل میشود . تعداد جلسات مذکور بستگی به تعداد تقاضا های واصله و حجم کار هیات ها خواهد داشت . به کلیه اعضا هیات در حدود مقررات و ضوابط قانونی فوق العاده حق و حضور پرداخت خواهد شد و تصمیمات ( هیات ) بایستی به ترتیب صدور با ذکر شماره و تاریخ در دفتر مخصوص ( ثبت تصمیمات تماما " قید و به امضا هیات برسد .
  • ماده - 5 - هرگاه در تصمیم ( هیات ) به علت سه و قلم مطلبی افتاده و یا اشتباه بینی رخ داده باشد مادامی که تصمیم به مرحله اجرا در نیامد است هییت مذکور مبادرت به تنظیم تصمیم اصلاحی خواهد نمود و مفاد تصمیم اصلاحی در ذیل تصمیم قبلی و ملاحظات دفتر ثبت تصمیمات با ذکر شماره و تاریخ قید و امضا میشود .
  • ماده - 6 - به هیات های رسیدگی در صورت اقتضاء با دعوتنامه کتبی ، متقاضی و یا مالکین مشاعی و یا صاحبان عرصه و یا قائم مقام قانونی آن ها و سایر افراد و مراجع و کسانی را که مقضتی بدانند جهت شرکت در جلسات رسیدگی و یا ادای توضیحات و شهادت و غیره دعوت خواهند نمود . ابلاغ اخطاریه ها ، دعوتنامه ها ، آرا و سایر مکاتبات هیات و ادارات ثبت در زمینه اجرای این ( قانون ) تابع مقررات ( ابلاغ ) در آیین نامه اجرای مفاد اسناد رسمی است .
  • ماده - 7 - در مواردی که تشکیل بیش از یک ( هئیت رسیدگی ) در نقطه ای لازم باشد اداره کل ثبت منطقه مربوطه در حسب پیشنهاد اداره ثبت محل مراتب را جهت اتخاذ تصمیم به سازمان ثبت اسناد و املاک گزارش خواهد نمود . سازمان ثبت اسناد و املاک کشور نیز بنا به تشخیص خود در صورت اقتضاء میتواند راسا " مبادرت به تشکیل هیات های اضافی در نقاطی که مصلحت بداند بنماید .
  • ماده - 8 - هر یک از ادارات کل ثبت مناطق در سطح کشور مکلفند ضمن تمهید مقدمات اجرای ( قانون ) نسبت به تنظیم و انتشار آگهی پذیرش تقاضا ( موضوع تبصره 6 ماده یک ( قانون ) ) برای کلیه واحد های ثبتی تابعه خود در مهلت پیش بینی شده در ( قانون ) راسا " اقدام و مراتب را به اطلاع واحد ثبتی ذی ربط برسانند .
  • ماده - 9 - آگهی موضوع تبصره به ماده یک ( قانون ) در هر صورت حداکثر ظرف مدت 3 ماه از تاریخ لازم الاجرا شدن قانون مذکور در یک نوبت و آگهی موضوع بند به ماده یک ( قانون حداکثر ظرف مدت یک ماه از تاریخ وصول نظریه هیات به ادارات ثبت محل و در یک نوبت و آگهی موضوع تبصره 3 ماده یک ( قانون ) حداکثر ظرف مدت یک ماه از تاریخ وصول تصمیم هییت به ادارات ثبت منطقه محل در دو نوبت و به فاصله 15 روز به هزینه دولت و طبق روال معمول در مورد آگهی های نوبتی و تحدیدی و سایر آگهی ثبتی در جراید کثیرالانتشار محلی و یا نزدیک محل منتشر و آگهی های الصاقی آن ها نیز مطابق رویه معمول در حدود آگهی های ثبتی مذکور در فوق به نحو مقتضی در اماکن و معابر عمومی الصاق خواهد شد و مدت اعتراض به موضوع آگهی بند به ماده یک ( قانون ) از تاریخ انتشار یک ماه و آگهی موضوع تبصره 3 ماده ( قانون ) از تاریخ انتشار آگهی نوبت اول به مدت دو ماه خواهد بود .
  • ماده - 10 - در آگهی موضوع تبصره 6 ماده یک ( قانون ) بایستی موارد مطرح در تبصره 5 ماده یک نیز قید شود و مشمولین تبصره 5 ماده یک باید براساس آگهی منتشره تقاضانامه و مدارک خود را طبق مقررات ( قانون ) به ادارات ثبت تسلیم نمایند و نظیر سایر متقاضیان در نوبت رسیدگی قرار گیرند .
  • ماده - 11 - بمنظور وحدت عمل و هماهنگی ، فرم تقاضانامه و فرم رسیدی که به متقاضی در قبال تسلیم مدارک و درخواست داده میشود و همچنین فرم دفاتر ثبت تقاضانامه موضوع تبصره 7 ماده یک ( قانون ) و نیز دفتر ثبت تصمیمات هیات ، توسط سازمان ثبت اسناد و املاک کشور تهیه و در اختیار واحد های ثبتی گذارده میشود .
  • ماده - 12 - قبض رسید تقاضانامه که شامل سه نسخه ( سرقبض ، نسخه دوم و ته سوش و یا نسخه سوم ) میباشد دارای شماره مسلسل است که به هنگام تحویل قبوض به هر واحد ثبتی شماره آن ها دردفترمخصوصی ثبت و نام واحد گیرنده و تعداد قبوضی نیز در آن قید میشود و پس از دریافت مدارک از متقاضی سرقبض رسید ، پس از تکمیل و امضا به متقاضی تسلیم و نسخه دوم قبض به پرونده تشکیلی منضم و ته سویش یا نسخه سوم آن جزء دسته قبض در محل مطمئنی نگهداری خواهد شد .
  • ماده - 13 - چنانچه احیانا " یکی از قبوض رسید بعللی باطل و از رده خارج گردید بایستی مراتب ابطال با قید شماره قبض به سازمان ثبت اسناد و املاک کشور گزارش شود تا موضوع در ستون ملاحظات دفتر مخصوص تحویل قبوض منعکس گردد .
  • ماده - 14 - دفاتر ثبت تقاضانامه موضوع تبصره 7 ماده یک ( قانون ) مجلد و نخ کشی و پلمپ و کلیه صفحات آن برگ شماری و مجموع صفحات در صفحه اول و آخر دفتر باتمام حروف قید و توسط دادستان یا نماینده وی معضی و مهر میشود .
  • ماده - 15 - پس از انتشار آگهی موضوع تبصره 6 ماده یک ( قانون ) فرم تقاضانام توسط متقاضی و یا قائم مقام قانونی او تکمیل و به همراه با سایر مدارک و مستندات به اداره ثبت محل تسلیم میشود . متقاضی موظف است نشانی دقیق محلی را که اوراق اخطاریه ، دعوتنامه و سایر مکاتبات متبادله بایستی به وی ابلاغ شود در فرم تقاضانامه معین نماید و در صورت تغییر محل بلافاصله نشانی جدید خود را به ثبت محل کتبا " اطلاع دهد . تقاضانامه واصله بدوا " توسط متصدی امور دفتری اداره ثبت در دفتر اندیکارتور ثبت و شماره و تاریخ دفتر اندیکاتور ذیل تقاضانامه قید و سپس تحویل دبیر هییت میشود . دبیر هیات نیز قبوض رسید تقاضانامه را با قید شماره و تاریخ دفتر اندیکارتور اداره تکمیل و سرقبض را به متقاضی تسلیم و سپس نسخه دوم قبض رسید را به مدارک و تقاضانامه ضمیمه و مشخصات آن را به ترتیب نوبت و تقدم شماره قبض رسید و شماره و تاریخ دفتر اندیکاتور در نسختین ( دفتر مخصوص ثبت تقاضانامه ها ) موضوع تبصره 7 ماده یک ( قانون ) ثبت مینماید و به ترتیب شماره و تاریخ ورود به دفتر ثبت تقاضانامه تعیین وقت خواهد نمود . درخواست های مورد اقدام و طرح در هیات قرار خواهد گرفت که در نسختین دفتر مخوص ثبت تقاضانامه ها ثبت و قبض رسید در موعد مقرر تسلیم متقاضی شده باشد .
  • ماده - 16 - با اختتام صفخات نسختین دفاتر مخصوص ثبت تقاضانامه نسخه آن نزد رییس واحد ثبتی مربوطه بنحو مقتضی نگهداری و نسخه دیگر آن به اداره کل امور املاک و نقشه برداری سازمان ثبت در مرکز ارسال و سپس از جلدین دفاتر سفید دیگری استفاده میشود . در ستون شماره ردیف نخستین دفتر جدید بایستی تسلسل شماره های ردیف نخستین جلد قبلی مراعات گردد . هنگام نقل و انتقال مدیران واحد های ثبتی بایستی دفاتر مذکور ضمن صورتجلسه ای به مدیر جدید واحد ثبتی تحویل شود .
    • تبصره - - - در دفاتر مخصوص ثبت تقاضانامه ها ستونی تحت عنوان ( نتیجه تصمیمات هیات ) پیش بینی شده است در نسخه ای که در ثبت محل باقی می ماند دبیر هیات باید نتیجه تصمیمات هیات را نسبت به هر تقاضانامه در محل خود در این ستون قید نماید . در نسخه ای که به مرکز فرستاده میشود تکمیل ستون مذکور ضروری نیست .
  • ماده - 17 - دبیر هیات با رعایت تقدم ، برحسب شماره ردیف دفتر ثبت تقاضا پرونده های مربوطه ، تعیین وقت مینماید و در دفتر اوقات نوبت داده میشود . پرونده با دعوت کتبی از متقاضی و یا قائم مقام قانونی او و اعلام تاریخ رسیدگی هیات بدوی به ترتیب دفتر اوقات و شماره ردیف دفتر ثبت تقاضانامه تحت رسیدگی قرار خواهد گرفت . هیات راسا " و یا با تحقیق و معاینه محلی و عنداللزوم با انتخاب و اعزام کارشناس و با خبره محلی و با مطلعین امور ثبتی و یا استفاده از مامورین شاغل در ثبت محل و عندالاقتضا با مطالبه گزارش جریان پرونده ثبتی از اداره ثبت محل و یا به هر طریق دیگری که مقتضی بداند نسبت به احراز تصرفات مالکانه و تطبیق مورد تقاضا با وضع محل و تعیین سهم مشاعی و سایر وظائفی که در قانون بعهده هیاتهای رسیدگی محول شده است اقدام خواهد نمود .
    • تبصره - - - نمونه دفاتر تعیین وقت توسط سازمان ثبت اسناد و املاک کشور تهیه و در اختیار واحد های ثبتی گذارده خواهد شد . هزینه های کارشناسی موضوع این ماده به میزانی که هیات تشخیص و تعیین مینماید بعهده متقاضی است .
  • ماده - 18 - شورای عالی قضایی و سازمان ثبت اسناد و املاک کشور در مواقع ضروری و برحسب اقتضاء میتوانند تقاضای رسیدگی به پرونده ای را بصورت فوق العاده و خارج از نوبت بنماید . هیات ها مکلف بقبول این تقاضا هستند و رسیدگی به این موارد در جلسات فوق العاده صورت خواهد گرفت .
  • ماده - 19 - چنانچه در آگهی های منتشره مربوط به اجرای این ( قانون ) اشتباهی رخ دهد تشخیص موثر و یا غیر موثر بودن اشتباه بعهده مدیران واحد های ثبتی ذی ربط است . مدیران مذکور در صورت موثر بودن اشتباه دستور تجدید آگهی را صادر می نمایند .
  • ماده - 20 - پس از اتخاذ تصمیم هیات نسبت به املاک ثبت شده ، تصمیم متخذ به ثبت محل ابلاغ و مفاد آن در متن و ملاحظات ثبت دفتر املاک قید میشود و نسبت به صدور مالکیت جدید طی بخشنامه ای به دفاتر اسناد رسمی مربوطه و عندالاقتضا سایر مراجع ذی ربط اعلام خواهد شد .
  • بخش - 21 - پس از صدور رای هیات نسبت به املاکی که عملیات ثبتی آن خاتمه یافته است ادارات ثبت مکلف به صدور سند مالکیت بر مبنای مفاد تصمیم هیات میباشند .
  • ماده - 22 - املاک در جریان ثبت موقعی در هیات طرح میشود که آگهی های نوبتی آن در صورت نیاز منتشر و مدت اعتراض بدون واخواهی نیز سپری شده باشد . بنابراین دبیر هیات بایستی خاتمه پذیرفتن عملیات ثبتی ملک و یا در جریان ثبت بودن آن را گواهی و به هیات گزارش نماید تا به هنگام طرح پرونده مربوطه در حدود مقررات این آیین نامه منجر به قرار لازم و مقتضی از سوی هیات گردد .
  • ماده - 23 - نسبت به املاکی که تحدید حدود نشده است پس از صدور تصمیم عملیات تجدیدی است به مورد تقاضا ، براساس نظر هیات انجام می پذیرد .
  • ماده - 24 - در اجرای ماده ماده 2 قانون اصلاح و حذف موادی از قانون ثبت اسناد و املاک مصوب 1310 و اصلاحات بعدی آن مصوب مرداد ماه 1365 براساس درخواست و با معرفی دولت و یا شهرداری ها ، ادارات ثبت حدود و مشخصات عرصه متصرفی احداث کننده بنا و ساختمان را اعلام میدارند و پس از ارایه سند انتقال رسمی ، واحد های ثبتی نسبت به ادامه عملیات ثبتی و صدور سند مالکیت عرصه و اعیان نظر اقدام خواهد نمود . در مواردی که نیاز به کارشناس رسمی باشد ترتیب انتخاب و تعیین کارشناس تابع مقررات آیین دادرسی مدنی و سایر مقررات مورد عمل و جاری در خصوص تعینی و انتخاب و اعتراض به نظر کارشناس خواهد بود .
  • ماده - 25 - هر یک از کنارکنان واحد های ثبتی به اقتضای پست سازمانی مورد تصدی و وظائف اداری خود مسئولیت اجرای صحیح و دقیق تصمیات هیات ها و اعمال دستورات مدیران واحد های ثبتی و امور محوله در این خصوص را به عمل دارند و در اجرای قانون و این آیین نامه مکلفند نهایت همکاری را به عمل آورند . وزیر دادگستری جمهوری اسلامی ایران - حسن حبیبی